La tercera edició d’Esport a l’Escola + 1h portarà una hora extra d’Educació Física a 142 centres educatius

Gener 28, 2021

La tercera edició del projecte “Esport a l’Escola +1h” ja està en marxa. Es tracta d’una iniciativa que naix amb la missió d’augmentar el nombre d’hores destinades a l’assignatura d’Educació Físicaen 3r i 4t de Primària i impulsar la promoció de la pràctica de l’activitat física i de l’esport entre l’alumnat dels centres educatius promotors de l’activitat física i l’esport (CEPAFE) de la Comunitat Valenciana.

Esport a l’Escola +1h” s’integra dins de la iniciativa Comunitat de l’Esport, un projecte desenvolupat conjuntament per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i per la Fundació Trinidad Alfonso per a impulsar una sèrie d’accions i iniciatives que contribuïsquen a convertir la Comunitat Valenciana en una referència de l’esport nacional.

Les federacions esportives de la Comunitat Valenciana seran les encarregades de desenvolupar este projecte en aquells centres escolars que tinguen implementat dins de la seua programació 1 hora més (a més de les 2 que ja tenen estipulades) d’Educació Física. Esta hora extra es dedicarà a aquells continguts que les mateixes federacions programen.

Dades del projecte en 2021

En esta tercera edició s’han adherit 142 centres educatius, la qual cosa suposa un total de quasi 11.000 escolars, que disfrutaran d’una hora més d’Educació Física a la setmana. Per províncies, 16 dels centres són de Castelló, 45 d’Alacant i 81 de la província de València.

En total són 19 el nombre de federacions que enguany s’han adherit a este programa: escacs, atletisme, bàdminton, handbol, beisbol, esports adaptats (FESA), orientació, esgrima, frontenis, hoquei herba, judo, karate, pàdel, rugbi, salvament i socorrisme, tenis de taula, tir amb arc, triatló i voleibol. Totes desenvoluparen les sessions en cada centre, complint els protocols sanitaris propis de la seua disciplina i de cada centre que visiten.

A causa de la gran demanda dels centres i amb la intenció de no deixar cap centre sense realitzar l’acció, el pressupost d’este projecte s’ha vist incrementat fins als 500.000 euros i serà sufragat íntegrament per la Fundació Trinidad Alfonso. Este pressupost serà destinat, d’una banda, per al desenvolupament de les sessions i la contractació de tècnics i, d’una altra, per a l’adquisició del material esportiu necessari. Este material no serà únicament per a donar-li ús en este projecte, sinó que el centre escolar rebrà un pack de cada esport que s’impartisca en el seu centre per a continuar fomentant la pràctica d’este esport entre l’alumnat.

Importància de l’esport per a la salut

“Este projecte és un exemple que demostra que es pot fer esport segur a les escoles i que els centres educatius estan preparats per a dur-lo a terme amb totes les mesures necessàries. L’esport és fonamental sempre, però creiem que els xiquets i les xiquetes ho necessiten més que ningú per al seu desenvolupament físic i pel que els aporte en el pla emocional. Amb “Esport a l’Escola +1 h”, a més d’incidir en la implantació de pràctiques i hàbits saludables entre els més menuts, també redunda en el fet que els xiquets, les xiquetes i els jóvens milloren el rendiment acadèmici es reduïsca l’absentisme escolar, fet que ens sembla especialment important per al seu desenvolupament personal i per a construir entre tots una societat futura més sana i formada” va explicar Elena Tejedor.

Per la seua part, el conseller Vicent Marzà ha afegit que “l’activitat física és sinònim de salut física i emocional. En un context com l’actual “Esport a l’Escola+1 h” encara cobra més sentit perquè, a més, ajuda a millorar la concentració i la capacitat cognitiva de l’alumnat. Este projecte que duem a terme juntament amb la Fundació Trinidad Alfonso cada curs està més consolidat gràcies a la gran labor que es du a terme des dels centres educatius promotors de l’educació física, que cada vegada en són més, i que accedixen a les ajudes i acompanyament que els donem per a promoure els seus projectes educatius”.

Por favor, acepta las cookies de statistics, marketing para ver este elemento.

Últims dies per a inscriure’s en el Dia de l’Esport

D’altra banda, també dins de la iniciativa de Comunitat de l’Esport, es troba el projecte Dia de l’Esport. El pròxim 31 de gener es tanca el termini que tenien els col·legis per a inscriure’s al programa i participar en este.

La celebració del Dia de l’Esport serà just dos mesos després: el31 de març. L’objectiu és que eixe dia milers de xiquets i xiquetes amb edats compreses entre els 6 i els 18 anys desenvolupen un extra d’activitat esportiva, al marge de les seues classes habituals d’Educació Física, i convertisquen els centres educatius en una festa de l’esport i la convivència.

Encara que el Dia Internacional de l’Activitat Física i l’Esport és oficialment el 6 d’abril, este Dia de l’Esport va avançar la celebració al 31 de març per a evitar que coincidira amb les festes de Setmana Santa.

Perquè enguany el Dia de l’Esport siga realment especial, esta celebració no es quedarà només en el 31 de març, sinó que es pretén prolongar en el temps de dos maneres: d’una banda, demanant a l’alumnat dels centres de la Comunitat Valenciana que compartisquen una imatge en xarxes socials practicant esport el 6 de abril; d’una altra, la Fundació Trinidad Alfonso i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i continuarà impulsant l’activitat física als centres amb la vista posada en l’Eurobaket 2021 femení que se celebrarà a València.