Més de 250.000 escolars celebren el ‘Dia de l’Esport 2021’ a la Comunitat Valenciana

Març 31, 2021

La Fundació Trinidad Alfonso i la Generalitat Valenciana, a través d’Esport de Generalitat, han impulsat per sext any consecutiu la iniciativa del Dia de l’Esport i han unit les seues forces perquè els xiquets, xiquetes i joves valencians participaren al màxim d’esta jornada tan especial. Ho han fet, a més, aconseguint una xifra rècord quant al nombre de centres i d’alumnes que ha acabat sumant-se al projecte. En total han sigut 762 els centres educatius que s’han inscrit, per la qual cosa han sigut més de 250.000 els xiquets, xiquetes i joves s’han sumat a esta iniciativa.

Este ‘Dia de l’Esport 2021’ ha sigut especial, després que en 2020 no es poguera celebrar en els centres educatius a causa de la situació sanitària. Impulsat per Esport de la Generalitat i la Fundació Trinidad Alfonso, esta iniciativa pretén que tots els xiquets i xiquetes dels centres educatius de la Comunitat Valenciana realitzen una jornada d’esport, al marge de la seua classe habitual d’Educació Física, per a commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física.

L’acte principal ha tingut lloc enguany a la localitat de Borriana. Fins allí s’han desplaçat el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el director de projectes de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Miguel Gómez, i la diputada d’Esports de Castelló, Tania Baños. Tots ells van ser rebuts per Maria Josep Safont, alcaldessa de Borriana. L’objectiu general, en qualsevol cas, és mobilitzar tot l’alumnat de la Comunitat Valenciana. En esta sexta edició es van inscriure per a participar en esta iniciativa 121 centres de Castelló, 407 de València i 234 d’Alacant.

El ‘Dia de l’Esport 2021’ ha tingut com a protagonistes dos grans esdeveniments d’este estiu: els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio i l’Eurobasket femení. Fernando Romay i Lola, la mascota d’este torneig, han estat també este matí en dos centres de la localitat de Borriana per a acompanyar l’alumnat en este especial dia esportiu.

Festa de l’esport a la Comunitat de l’Esport

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el director de Projectes de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Miguel Gómez, han estat este matí a Borriana, una localitat que s’ha bolcat amb esta iniciativa, ja que s’han sumat tots els centres educatius i el mateix Ajuntament. “Ha sigut una jornada espectacular. Estem encantats de com han respost els centres educatius de tota la Comunitat Valenciana, ja que s’han sumat de tots els racons de les tres províncies, cosa que demostra una vegada més que estem a la Comunitat de l’Esport. Estem, a més, especialment contents després que l’any passat no es poguera celebrar. Teníem eixe deute pendent i estem molt satisfets de la resposta dels xiquets i xiquetes i dels seus centres educatius. Volem insistir en com és d’important fer esport i inculcar als joves estos hàbits. És fonamental estar en forma i tindre salut, ja que no és només un benefici personal importantíssim, sinó que redunda en benefici de la societat”, va explicar Juan Miguel Gómez.

El conseller Vicent Marzà, per la seua banda, ha indicat que “l’activitat física i l’esport són salut, física i mental, i més en temps de pandèmia. Està demostrat que com més prompte s’adquirisquen eixos hàbits saludables, més possibilitats hi ha de mantindre’ls al llarg de tota la vida: els xiquets i les xiquetes actius també seran, probablement, adults sans i actius”, i ha afegit: “Fa uns quants anys que estem fent possible que es facen un muntó d’activitats per a commemorar este dia, juntament amb la Fundació Trinidad Alfonso, la implicació dels ajuntaments, entitats, federacions i de la comunitat educativa, que també, en esta ocasió està a l’altura de les circumstàncies. A més, Borriana és un molt bon exemple d’una celebració com la de hui: els seus centres educatius són Promotors de l’Activitat Física i l’Esport, treballen de manera específica estos continguts, en el seu dia a dia, de manera integrada en el funcionament del centre. Seguixen eixe esperit de fer xarxa educativa, de cohesionar, de fer participativa tota la comunitat educativa amb projectes propis relacionats amb l’activitat física molt interessants i també aconseguixen que eixos projectes pedagògics aporten molta salut emocional a l’alumnat”.

A més de Vicent Marzà i Juan Miguel Gómez, dos esportistes del Projecte FER van estar als col·legis de Borriana implicant-se en esta jornada esportiva. L’atleta Claudia Conte i el jugador de rugbi César Sempere van fer esport amb l’alumnat de diversos dels centres educatius de la localitat castellonenca.

Projecte solidari: Mou-T

A més d’implicar-se en este Dia de l’Esport, cada un dels centres involucrats participa en un concurs elaborant un vídeo amb les activitats realitzades durant este matí, la temàtica del qual haurà de girar al voltant dels Jocs Olímpics o Paralímpics. En les primeres edicions, només per participar, cada centre educatiu rebia un pack de material esportiu valorat en més de 120 euros. Enguany, igual que en 2020, cada centre educatiu ha pogut triar si rebia eixe lot o, per contra, preferia que eixos 120 foren donats a una entitat solidària. 116 col·legis han triat esta segona opció, per la qual cosa la Fundació Trinidad Alfonso destinarà els diners a eixa entitat.

D’entre aquelles que es van presentar, l’elegida ha sigut finalment la iniciativa “Mou-T”, un projecte que du a terme la Fundació Dasyc dirigit a la prevenció i al suport a menors d’entre 3 i 16 anys i famílies en risc d’exclusió social.

Dasyc utilitza l’esport com a mitjà d’integració social, aprenentatge d’hàbits saludables, desenvolupament físic, adquisició de normes, socialització, utilització del temps lliure, resolució de conflictes, autocontrol de les conductes violentes, entre altres. El projecte té un abast d’uns 200 beneficiaris i es desenvolupa a la Comunitat Valenciana.