Més de 90.000 jóvens de la Comunitat Valenciana celebren el Dia de l’Esport

Març 27, 2018

La Fundació Trinidad Alfonso i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, han impulsat per tercer any consecutiu la iniciativa del Dia de l’Esport i han unit les forces perquè els xiquets, xiquetes i jóvens valencians participaren al màxim d’esta jornada tan especial.

Un total de 350 centres educatius, 7 universitats de Castelló, València i Alacant, el Valencia Basket, a través de l’Alqueria, i el Centre Universitari EDEM s’han unit a esta iniciativa, en la qual també col·labora el Comité Olímpic Espanyol. La iniciativa el Dia de l’Esport està orientada al foment de l’activitat física i a la promoció dels valors inherents a la pràctica esportiva, dos dels grans objectius perseguits per la Fundació Trinidad Alfonso. Al llarg del matí, s’estima que més de 90.000 jóvens, amb edats compreses entre els 6 i els 16 anys, han desenvolupat una activitat esportiva extra, al marge de les habituals classes d’Educació Física, i han convertit els col·legis en una festa de l’esport i la convivència.

Estes xifres parlen de l’enorme acollida que té la iniciativa, ja que cada any hi participen més. Al mateix temps que s’implicaven en el Dia de l’Esport, cada un dels col·legis participants elaborarà un vídeo amb les activitats desenvolupades i en el qual han respost a la pregunta “Per què és important fer esport en el meu col·legi?” Només per participar, cada centre educatiu rebrà un pack de material esportiu valorat en més de 120 euros. A més, de totes les gravacions rebudes, les sis millors rebran un xec regal de 2.000 euros per a equipament esportiu.

Festa de l’esport en la Comunitat de l’Esport

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la directora de la Fundació Trinidad Alfonso, Elena Tejedor, han visitat este matí el col·legi CEIP Isabel Ferrer de Castelló. Durant l’acte, les dos entitats han aprofitat per a presentar una nova i ambiciosa línia de treball i col·laboració: el llançament de la marca Comunitat de l’Esport. “En esta Comunitat s’estan fent molt bé les coses en matèria esportiva. Esta denominació, la de Comunitat de l’Esport, reflectix este moviment no solament perquè els xiquets, xiquetes i jóvens han participat de manera tan activa en esta jornada, sinó per tot el treball que hi ha darrere. Són molts clubs, esdeveniments, esportistes i iniciatives que fan que la Comunitat Valenciana siga capdavantera i referència en matèria esportiva”, va explicar Elena Tejedor.

Vicent Marzà, per la seua part, ha indicat que «en la marca Comunitat de l’Esport es conjumina l’esperit d’equip i la nostra voluntat de convertir de manera progressiva el nostre territori en referent dels valors vinculats a l’esport, tant per a transmetre’ls a l’alumnat com per a projectar una imatge dignificada del gran potencial esportiu que tenim” i ha afegit: “La nostra contribució en projectes educatius vinculats a l’esport i la potenciació de l’esport de base, els esportistes d’elit, els esportistes emergents, l’organització de competicions i l’acompanyament a federacions i clubs està donant fruits molt positius, que s’incentiven més amb col·laboracions com la de la Fundació Trinidad Alfonso, que donen com a resultat projectes de tant d’impacte com el Dia de l’Esport”.

El massiu seguiment del Dia de l’Esport n’és una mostra, però el moviment és molt més gran i situa la Comunitat Valenciana com la Comunitat de l’Esport, basat en tres pilars: per ser el lloc on més esport es fa a les escoles; pel seu treball en la tecnificació dels esportistes, i per la seua capacitat d’atraure esdeveniments esportius atractius per a l’esport turístic.

Sobre la pràctica esportiva a les escoles, per exemple, s’està fent una prova pilot amb els CEPAFE (Centres Educatius Promotors de l’Activitat Física i l’Esport) de la Comunitat Valenciana, en la qual s’oferix, per primera vegada a Espanya, que entre les tres hores i mitja de lliure disposició amb les quals compta cada centre de primària puga dedicar 1 o més hores a l’educació física. Estos CEPAFE formarien part d’una investigació que demostre els beneficis de fer més educació física en el rendiment escolar, l’absentisme, obesitat infantil, etc.

En este sentit, Esport de la Generalitat impulsa iniciatives com Esport a l’Escola o Pilota a l’escola, mentres que la Fundació Trinidad Alfonso fa el matix amb Actibasket, Pal i Bola, Escola de Rugbi o Tots Olímpics (en col·laboració amb el Comité Olímpic Espanyol).

A més, destaca el treball que s’està fent en el pla de la tecnificació, l’objectiu del qual és l’impuls dels planters de determinades disciplines i la captació de talent. Des de la temporada 2015-2016, la Fundació que presidix Juan Roig ha concedit 270 beques a d’altres esportistes. En l’actualitat, el global és de 192 entre natació, judo, vela i pilota valenciana.

Per la seua part, la Generalitat manté 5 centres de tecnificació: Petxina, Alacant, Luis Puig, Xest, Pilota i Frontennis (Natzaret); 18 programes de Tecnificació (5 estatals i 13 autonòmics). En total, manté 1.193 esportistes en Tecnificació.

Igualment, en els últims anys, la Comunitat Valenciana ha destacat per la seua capacitat d’organitzar i atraure esdeveniments i competicions esportives. Des d’aquelles que tenen una base social practicant elevada, com les proves de running, com la Marató i Mitja Marató de València, altres carreres de muntanya, triatlons o esdeveniments ciclistes, fins a aquelles competicions d’elit perquè disfruten els espectadors i aficionats. En el cas de les primeres, per exemple, destaca el Programa de Suport a Competicions (PAC_CV) impulsat per la Fundació, amb la col·laboració del Comité Olímpic Espanyol, que ha atret 42 competicions de 24 federacions espanyoles diferents, amb una participació estimada de 30.000 esportistes en dos temporades. En el segon apartat s’inclourien cites com la Copa del Rei de Rugbi, Gran Premi Moto GP Xest, Regata Classes Olímpiques, Campionat del Món d’MXGP/MX2, Campionat del món de Supermoto, Campionat d’Europa Ocean Race, Copa d’Europa de Triatló, Torneig 6 Nacions d’Hoquei, Valencia Beach Handbol, Volta Ciclista a la Comunitat Valenciana, Setmana Ciclista Valenciana, World Padel Tour o el Campionat del Món Trail, entre altres.

La marca Comunitat de l’Esport comença així per a aglutinar i ordenar tot l’esport que es practica i disfruta a la Comunitat Valenciana. Per mitjà d’esta marca, també es donarà suport a les federacions i seleccions autonòmiques. A més, la marca serà visible en les diferents competicions i la portaran els esportistes de la Comunitat.

Juan Roig i el mecenatge esportiu

La Comunitat de l’Esport és un pas més dins del suport de Juan Roig a l’esport a la Comunitat Valenciana per mitjà de la Fundació Trinidad Alfonso i el Valencia Basket. Roig va invertir l’any passat prop de 32 milions d’euros entre els dos projectes. Dins d’estos projectes destaquen iniciatives com la Marató i la Mitja Marató de València; el Projecte FER o el Programa de Suport a Competicions, en el cas de la Fundació Trinidad Alfonso, o la construcció de L’Alqueria del Basket, en el cas del club de bàsquet, que podria considerar-se com el seu últim gran llegat a la ciutat, després de la construcció del Circuit 5K per a corredors del Jardí del Túria.

Les apostes d’Esport de la Generalitat

Formació, oci, rendiment i potenciació de la xarxa d’entitats d’esport base en el territori valencià són puntals bàsics d’actuació en esta matèria per part de la Generalitat Valenciana per a potenciar valors associats a la convivència, la igualtat de gènere, la integració social, la incentivació d’hàbits saludables i el respecte al medi ambient. Amb esta finalitat, Esport de la Generalitat ha augmentat, de manera significativa, el pressupost destinat a esport en els tres últims anys. Enguany és de 27,5 milions d’euros, i respecte al pressupost de 2015, l’increment en matèria d’esport suposa ja un 72 %. L’any 2018 s’ha creat una nova línia d’ajudes per a l’organització de campionats d’Europa i del món en les màximes categories, la qual cosa permetrà ajudar les federacions i clubs en l’organització d’este tipus de proves a la Comunitat Valenciana.

S’ha dut a terme una important millora en l’acompanyament als esportistes que compaginen els estudis amb les competicions i els entrenaments. Destaca l’increment en 240.000 euros de les noves beques academicoesportives, que durant l’any 2017 han beneficiat 200 esportistes valencians, el 50 % dels quals eren dones.

En el marc dels grans esdeveniments esportius vinculats a la Comunitat Valenciana, s’ha fet un gir en el concepte a les activitats que es van dur terme el mes d’octubre passat amb motiu del tret d’eixida de la Volvo Ocean Race des del port d’Alacant. A més, la Generalitat Valenciana ha dut a terme durant estos tres últims anys una gestió més eficaç del Circuit del Motor Ricardo Tormo, que cada any acull el Mundial de Moto GP. En este context, cal destacar la recent creació del Centre Especialitzat de Tecnificació Esportiva del Motor, que és el primer centre d’estes característiques, en l’àmbit europeu i amb vocació internacional, per a garantir la formació de grans pilots.