La Fundació Trinidad Alfonso vol promocionar l’activitat física i l’esport com a font de salut, motor social, generador de riquesa i, sobretot, com a part de la solució a la crisi sanitària de la COVID-19. Encara que en els mesos previs s’ha pogut mantindre una certa activitat per part de les diferents federacions (que estan tirant endavant programes que es duen a terme en centres educatius, com, per exemple Esport a l’Escola +1 h), i d’aquells clubs que tenen equips que participen en competicions i lligues estatals, les restriccions adoptades per la Conselleria de Sanitat en l’últim mes estan portant els agents esportius a una situació molt complicada.
L’Organització Mundial de la Salut també s’expressa en la línia que l’activitat física és font de salut: “L’exercici físic regular és beneficiós per al cos i la ment. Pot reduir la hipertensió, ajudar a controlar el pes i disminuir el risc de malalties del cor, accidents cerebrovasculars, diabetis de tipus 2 i diferents formes de càncer; totes estes malalties poden augmentar la vulnerabilitat a la COVID-19. (…) L’activitat física regular pot ajudar a establir rutines quotidianes i ser una manera de mantindre’s en contacte amb la família i els amics. També és bona per a la nostra salut mental, ja que reduïx el risc de depressió i deterioració cognitiva, retarda l’aparició de la demència i millora l’estat d’ànim general”.
Esta sentència va en la mateixa línia que un informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, que apuntava que només el 0,28 % dels brots de contagis detectats tenien com a origen la pràctica esportiva. Estes dades i les recomanacions incidixen en el fet que l’esport és una font de salut, per la qual cosa, continuar amb les restriccions “no solament són inefectives per a lluitar contra la COVID-19, sinó contraproduents, ja que allunyen els ciutadans de la pràctica esportiva i beneficien el sedentarisme, amb els problemes que tot això implica”, denuncia la directora de la Fundació Trinidad Alfonso, Elena Tejedor.
“Prèviament a esta tercera onada de la pandèmia, els centres esportius, federacions, clubs i la resta d’agents esportius havien apostat per la pràctica segura de l’esport, amb el control dels aforaments, i el fet de cuidar la neteja i la salubritat en les instal·lacions. L’esport és fonamental i la Comunitat Valenciana ha demostrat que està capacitada per a liderar esta desescalada gradual amb totes les garanties i que l’activitat física ha de ser un pilar fonamental. Està demostrat que el virus es transmet en unes circumstàncies concretes, com són els llocs tancats, sense ventilació i quan no es respecta l’ús de mascaretes i la distància social. Per això cal animar la gent perquè isca al carrer, que faça esport, no podem posar-los traves que desincentiven la pràctica de l’activitat física”, va explicar Tejedor.
Preocupació en les federacions
José Luis López, president de la Federació de Rugbi de la Comunitat Valenciana, parlava en els mateixos termes: “En la fase inicial de la temporada vam poder començar la competició el mes d’octubre sense que a penes hi haguera contagis entre els equips, es van jugar més de 320 partits i només vam haver d’ajornar uns 22 partits per algun positiu. Coordinats amb els clubs i amb un protocol sanitari estricte es va arribar a finals del mes de desembre de manera satisfactòria com a activitat en entrenaments i partits. En el 2021 la cosa va canviar i les restriccions imposades han paralitzat tota l’activitat que no siguen partits i entrenaments d’equips que disputen competicions nacionals, encara que, en la nostra opinió i per la nostra experiència, fent esport hi ha un nombre ínfim de contagis i que la majoria dels pocs casos que s’han donat són importats de relacions socials”.
Els clubs, al límit
Manolo Pastor, president de l’Elda Prestigio d’handbol, tampoc entén “les mesures restrictives a l’esport, ja que, si com s’ha constatat, l’esport és una activitat segura en la qual a penes s’han produït contagis, no entenem que ens priven que es puga anar a entrenar i jugar partits. Almenys el primer. Tenim una gran responsabilitat com a club de complir totes les mesures i protocols per a facilitatr un entorn segur als nostres esportistes”.
Juanjo Bataller, president del Club Balonmano Puerto Sagunto, lamentava les decisions adoptades respecte a les entitats esportives: “S’ha produït una pèrdua important de massa social: pèrdua d’abonats, socis i patrocinadors i s’ha afeblit l’estructura econòmica, ja que els socis no poden assistir als partits. Nosaltres, per exemple, vam haver de fer un ERTO. Això, lamentablement, fa imprevisible el futur del club, perquè es perden practicants i estem perdent el futur. És fonamental mantindre les estructures dels clubs per a seguir l’any que de la millor manera possible”.
José Pedro García, president del Club Atlético Montemar d’Alacant, assenyala que des del seu club “sempre hem considerat que havíem de posar tots els nostres mitjans i energia en la lluita contra esta pandèmia. El nostre compromís ha sigut incansable i molt seriós en un problema de salut que ens afecta a tots. Això ha donat com a resultat activitats segures en 60.000 metres quadrats del club, amb un predomini quasi total d’instal·lacions àmplies i a l’aire lliure. Podem constatar que cap contagi ha sigut atribuïble a la pràctica esportiva en el nostre club. Si hem demostrat alguna cosa els centres i clubs esportius de la Comunitat és que som grans aliats en la lluita contra la COVID-19”.