El Poliesportiu Municipal de Benimaclet de València ha sigut classificat pel Consell Superior d’Esports com a Centre Especialitzat d’Alt Rendiment (CEAR) de Judo, tal com ha anunciat este matí l’òrgan competent en este tipus de designacions: el Consell Superior d’Esports. L’èxit s’aconseguit gràcies al treball conjunt de la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València, la Direcció General d’Esports de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Federació Valenciana de Judo i el suport de la Fundació Trinidad Alfonso.
El CSD, amb esta concessió, consolida este centre com a referent en l’àmbit nacional i facilitarà l’entrenament tant a esportistes valencians com de la resta de comunitats autònomes. D’esta manera, a més, reconeix el treball que ha realitzat durant els últims anys el judo valencià, un dels principals focus de gestió i atracció del talent en tot el territori nacional. De fet, tres dels cinc judokes que van participar als Jocs Olímpics de Rio 2016 s’havien format a la Comunitat Valenciana.
A més del gran treball esportiu que s’ha dut a terme durant els últims anys, també s’ha valorat l’adequació i la millora de les instal·lacions a Benimaclet. Durant els últims anys s’han condicionat espais com el tatami, el gimnàs o l’edifici annex denominat l’Alqueria del Cavaller, i que està concebut com a residència per a esportistes d’elit que aspiren a entrar en el programa executat per la Federació Valenciana.
València és un dels principals nuclis d’entrenament de judo de la Reial Federació Espanyola de Judo (RFEJYDA), on es concentren una part important dels competidors d’alt rendiment esportiu dels equips nacionals espanyols de les categories sènior i júnior. Este reconeixement exemplifica, per tant, l’esforç que tots els estaments de l’RFEJYDA i de la Federació Valenciana han dut a terme per a permetre que el nivell de les instal·lacions i l’èxit dels nostres judokes hagen convertit el CEAR de València com a centre de referència de judo d’Espanya que complementa el CAR de Madrid en l’objectiu comú d’aconseguir que els dos siguen el bressol de campions de judo.
Les instal·lacions esportives actuals són de caràcter multidisciplinari. Disposa de mitjans materials, tècnics, pedagògics i humans d’interés esportiu estatal. A més, disposa també d’un departament científic per a ajudar tant els entrenadors com els esportistes per a la consecució dels seus objectius d’alt rendiment.
La Fundació Esportiva Municipal va escometre la reforma del Poliesportiu Municipal de Benimaclet l’any 2014, amb l’adequació d’una gran sala per a la pràctica del judo (6 tatamis d’alta competició)i, des d’aquell moment, esta instal·lació ha anat concentrant cada vegada més les activitats de tecnificació de la federació autonòmica i nacional fins que s’ha convertit en un referent de la tecnificació a Espanya i en l’àmbit internacional. Al juliol de 2017 el centre va ser reconegut per la Federació Internacional de Judo com a Centre per a l’Entrenament de l’Alt Rendiment, per la qual cosa es podran incloure concentracions internacionals que ajuden a elevar el nivell dels nostres judokes, ja que així podran entrenar amb adversaris d’altres països.
El secretari d’estat per a l’esport, José Ramón Lete, es va referir als mèrits de la instal·lació i els programes de judo aplicats a Benimaclet: “La Comunitat Valenciana ha fet mèrits suficients per a tindre este Centre Especialitzat d’Alt Rendiment de Judo, perquè esta Comunitat és bressol de grans judokes. Considereu-ho un reconeixement als grans campions que ha donat esta terra al llarg de la història, com Míriam Blasco, Almudena Muñoz o Isabel Fernández (les tres campiones olímpiques). Sense oblidar-nos de la important labor dels equips tècnics que han fet possible que es produïsquen estos resultats”.
Salva Gómez, president de la Federació Valenciana de Judo, es mostrava molt satisfet. “Vull agrair a l’Ajuntament, a la Diputació, a la Generalitat i a la Fundació Trinidad Alfonso l’enorme esforç que han dut a terme per a portar a la Comunitat Valenciana un CEAR de Judo i el seu compromís perquè els esportistes compten amb els mitjans necessaris. Ara és el moment perquè altres federacions que tenen un gran nivell esportiu aconseguisquen esta qualificació i així puguem tindre a la Comunitat un CAR de tots els esports
Maite Girau, regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, ha assenyalat que “esta classificació suposa un reconeixement al treball realitzat per part de la Federació Valenciana en tots estos anys i a la col·laboració de les diferents institucions valencianes (Ajuntament, Fundació Esportiva Municipal i Direcció General de l’Esport) en la gestió de la tramitació de la catalogació”. A més, la regidora ha afegit que “per a la ciutat ha sigut un repte molt important treballar per a aconseguir la qualificació de centre d’alt rendiment en esta modalitat esportiva i situar València com a referent esportiu d’alt rendiment per primera vegada en la història de l’esport valencià. Valorem amb molta satisfacció este reconeixement i ho assumim com un nou estímul per a continuar treballant”.
Comunitat de l’Esport
Esta concessió suposa una nova fita per a la Comunitat Valenciana i la continua posicionant com la Comunitat de l’Esport, la marca impulsada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. El conseller Vicent Marzà també es va congratular de la decisió: “La qualificació com a Centre Especialitzat d’Alt Rendiment de Judo és un bon exemple de coordinació i col·laboració entre diferents administracions públiques, institucions i la Federació Valenciana de Judo per un objectiu compartit i en benefici de l’esport valencià. Al mateix temps, el Consell Superior d’Esports reconeix d’esta manera el gran treball que desenvolupa des de fa anys la Federació Valenciana de Judo”.
D’altra banda, Elena Tejedor, directora de la Fundació Trinidad Alfonso, va indicar que esta concessió “suposa un recolzament molt important per a València i per a la Comunitat. Feia molt de temps que el judo valencià estava fent les coses molt bé i això ho confirma. Este tipus de projectes esportius són els que fan gran l’esport i ens posicionen com la Comunitat de l’Esport. Vull agrair també a José Ramón Lete la seua confiança i suport al judo valencià i a l’esport de la Comunitat”. La Fundació atorga des de fa tres anys diferents beques de tecnificació. L’any passat, 31 judokes es van beneficiar d’esta ajuda.
En estos moments una bona part d’esportistes que ja es troben al centre tenen grans opcions de participar en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020. La nova qualificació d’este centre afavorirà les condicions d’entrenament dels judokes i serà un al·licient més per a preparar-se.